Sevärdheter

Bled är en tillräckligt liten stad för att upptäcka till fots. Att promenera runt sjön tar drygt en timme.

Lake Bled, photo Sébastien Bertrand

Bled ö och kyrka

Till sjöns ö kommer du med Pletna-båt, som kan liknas vid en större gondol. Biljettpriset tur och retur har fastställts till €12 per person. Rorsmannen inväntar vanligtvis ca tio passagerare innan båten avgår. Resan ut till ön tar ungefär en halvtimme. Den nuvarande barockkyrkan härstammar från 1698. Kyrkklockorna kommer från den ursprungliga gotiska kyrkan från 1534. Enligt lokal tradition, kommer en brudgum som kan bära sin brud de 99 stegen upp från bryggan in i kyrkan att säkerställas ett lyckligt äktenskap.

Bled, photo Arian Zwegers

Bled slott

Bled slott ligger högt ovan sjön omgivet av vallar och torn. Slottet härstammar från 1600-talet och restaurerades på 1950-talet. På den övre gården finns ett kapell och ett litet museum med en utställning som visar slottets historia. Slottsterrassen skänker en fantastisk utsikt över sjön och ön. Det finns också ett vincenter som drivs av munkar. I anslutning till vinkällaren finns en liten butik som säljer örter och oljor.

Castillo de Bled Eslovenia 15, photo Rafael Gomez

Vattenfall och grottor

Iglica vattenfall är en trevlig utflykt 4 km sydväst om Bled, nära byn Bohinjska Bela. Det är ett mycket smalt vattenfall på 18 meter. Bergsväggarna vid fallet är en populär utmaning för bergsklättrare. Om du går uppför trappan så belönas du med en vacker utsikt över hela området. Nära fallet finns också Babji Zob-grottorna, ett 300 meter grottsystem med sällsynta stalaktiter. Den här grottan är en annorlunda upplevelse jämfört med andra grottor i Slovenien. Det finns en tretimmars visningstur onsdagar, lördagar och söndagar under sommaren.

Väderprognos

Rekommenderade hotell

Cesta Svobode 21, 4260 Bled

Cesta Svobode 12, 4260 Bled

Cankarjeva Cesta 2, 4260 Bled